(Vervolg)pilot vroegvoorspelling drukte geboortezorg   - Netwerk Acute Zorg Noord-Holland/Flevoland

6 augustus 2024
|
Nieuws

(Vervolg)pilot vroegvoorspelling drukte geboortezorg  

(Vervolg)pilot vroegvoorspelling drukte geboortezorg  

Aanleiding 

Al enige jaren spelen er aanzienlijke capaciteitsproblemen in de geboortezorg, met name binnen de afdelingen verloskunde van ziekenhuizen in Amsterdam-Amstelland. Er is een groot tekort aan gespecialiseerde O&G- en NEO- verpleegkundigen en niet één gehele pasklare oplossing voorhanden om deze capaciteitsproblematiek te reduceren. Het vergt verschillende parallelle interventies en intensieve samenwerking tussen de zorgpartners die betrokken zijn bij de geboortezorg.  

Pilot 

Een van de mogelijke interventies betreft vroegvoorspelling van het aantal bevallingen in Amsterdam-Amstelland o.b.v. á terme registraties in de 1e en 2e lijn (drukte 3 maanden vooruit voorspellen). Voor ziekenhuizen en verloskundigen in de 1e lijn zou het zinvol zijn om vooraf te weten in welke maanden de pieken in het aanbod liggen, zodat zij hierop kunnen anticiperen. Er is hiervoor in 2023/2024 een (vervolg) pilot uitgevoerd.  

Bevindingen 

Op basis van de bevindingen kan voorzichtig worden geconcludeerd dat met de gekozen werkwijze het werkelijke aantal bevallingen per maand 3 maanden vooruit voor een groot deel voorspeld kan worden. Vanuit de ziekenhuizen is echter wel aangegeven dat het door de huidige personele tekorten, met name in de zomermaanden, eigenlijk niet mogelijk is om op te schalen bij een piek in het aanbod. Uit de ‘best practices’ elders in het land is ook gebleken dat sturen op piekmomenten alleen werkt als de personele formatie op orde is.  

Conclusie en vervolg 

Maar wat is dan de conclusie en aanbeveling voor de toekomst? Wij denken dat de voorspelling toch bruikbaar is om te weten wat het aanbod is; ziekenhuizen kunnen niet direct opschalen, maar de regio kan zich misschien wel beter voorbereiden. Bijvoorbeeld door overlegstructuren in te richten en beter verwachtingen te managen richting betrokkenen. Het advies is daarom om de metingen op deze wijze te continueren in 2024-2025. Wij willen verder gaan werken aan het automatiseren/digitaliseren van deze werkwijze. 

 

Deel bericht:

Meer weten?

Als u meer wilt weten over deze focusgroepen en/of onderwerpen, kunt u contact opnemen met de betrokken adviseurs: