Digitaal lijntje ambulance en SEH zorgt voor betere acute zorg - Netwerk Acute Zorg Noord-Holland/Flevoland

4 oktober 2024
|
Nieuws

Digitaal lijntje ambulance en SEH zorgt voor betere acute zorg

Gegevens vanuit de ambulance worden in de regio Noord-Holland/Flevoland voortaan digitaal naar de Spoedeisende Hulp (SEH) verstuurd. Dat scheelt kostbare tijd. Mooi meegenomen dus in de acute zorgketen, waar iedere seconde telt.  

Wanneer een ambulance onderweg is naar de SEH gaat voortaan vanuit de ambulance een digitale vooraankondiging naar het ziekenhuis. Tijdens de rit worden updates over de patiënt, zoals interventies en meetwaarden, automatisch gedeeld en komen rechtstreeks in het ziekenhuisdossier van de patiënt terecht.

Ambulance Amsterdam

Nog sneller de juiste zorg
Waar de overdracht voorheen wel al digitaal werd aangeleverd maar handmatig moest worden verwerkt, komen de gegevens nu direct het in systeem van het ontvangende ziekenhuis terecht. Het ziekenhuis kan – als de patiënt een terugkerende patiënt is – het dossier er direct bij pakken of de patiënt alvast inschrijven voordat de ambulance arriveert. Dankzij dit versnelde proces ontvangt de patiënt nog sneller de juiste zorg. De digitale gegevensuitwisseling is gebaseerd op de landelijke Richtlijn gegevensuitwisseling acute zorg en de implementatie wordt ondersteund door het programma ‘Met spoed beschikbaar’.

Positief ontvangen
Jeffrey van de Werff, ambulancezorgprofessional van Ambulance Amsterdam, is enthousiast. “Wij sturen vanuit de ambulance zo snel mogelijk na vertrek richting de Spoedeisende Hulp al patiëntgegevens, waardoor de SEH-collega’s goed voorbereid zijn. Dit draagt bij aan de kwaliteit van de overdracht en de patiënt wordt sneller geholpen.

Ook in het ziekenhuis waarderen collega’s de digitale gegevensoverdracht. “In de meeste gevallen vervalt de telefonische vooraankondiging en dat scheelt ons veel tijd. Die tijd besteden we nu aan een passende voorbereiding en het opzoeken van het juiste dossier. De patiënt krijgt daardoor sneller de juiste zorg” aldus Cherith van Belle (Teamleider SEH) van het Dijklander Ziekenhuis.

SEH Flevoziekenhuis

Zo beaamt ook Marieke Zwarteveen, teamleider SEH Flevoziekenhuis ”De telefonische vooraankondiging is verleden tijd en daarmee ook de verstoringen in het werkproces. De vooraankondiging is bovendien voor elke betrokken zorgverlener zichtbaar, waardoor collega’s nog beter voorbereid zijn bij de opvang van de patiënt”.

Deze belangrijke ontwikkeling is mede mogelijk gemaakt dankzij de inspanningen van alle ziekenhuizen en de regionale ambulance voorziening (RAV’s) in de regio Noord-Holland/Flevoland. Om deze mijlpaal te vieren is een lekkere traktatie uitgedeeld bij alle SEH’s en ambulanceposten in de regio.

Collega’s SEH-team in het Dijklander Ziekenhuis nemen de traktatie in ontvangst

 

Deel bericht:

Meer weten?

Als u meer wilt weten over deze focusgroepen en/of onderwerpen, kunt u contact opnemen met de betrokken adviseurs: