Transformatieplan Zorgcoördinatie ingediend! - Netwerk Acute Zorg Noord-Holland/Flevoland

17 juli 2025
|
Nieuws

Transformatieplan Zorgcoördinatie ingediend!

IZA-aanvraag Transformatieplan Zorgcoördinatie ROAZ-regio NH/FL ingediend!

Vandaag is een mooie mijlpaal voor iedereen die betrokken is geweest bij het opstellen van het transformatieplan Zorgcoördinatie voor de ROAZ-regio Noord-Holland/Flevoland! Na een intensief proces, dat in de zomer van 2023 begon, is op 17 juli de IZA-Transformatieaanvraag bij Zorgverzekeraars Nederland ingediend. De (1e) beoordeling duurt naar verwachting 6-8 weken.

De acute zorg in Nederland staat onder druk. De acute zorgvraag groeit richting 2030 verder en tegelijkertijd zijn er steeds minder zorgprofessionals beschikbaar. Zorgcoördinatie is één van de oplossingen om de schaarser wordende capaciteit het hoofd te bieden. Intensieve ketensamenwerking staat bij zorgcoördinatie centraal: het vertrouwen in elkaar verder versterken en onderlinge werkwijzen slimmer op elkaar afstemmen of juist verder integreren. De ambitie en doelstelling van het ROAZ NH/FL is richting 2030 toewerken naar een dekkend (hybride) zorgcoördinatienetwerk zodat de burger met een niet-levensbedreigende spoedzorgvraag direct de juiste zorg op de juiste plek op het juiste moment door de juiste professional ontvangt. Het transformatieplan beoogt de instroom in de acute keten te verminderen en om te buigen. Met de vrijgekomen ‘acute keten capaciteit’ wordt de verwachte groei richting 2030 (deels) opgevangen. Op die manier willen we de toegankelijkheid van acute zorg in de regio blijven garanderen.

Voor de transformatie wordt de komende jaren uitgegaan van vier verzorgingsgebieden (subregio’s) voor zorgcoördinatie binnen de ROAZ-regio NH/FL: (1) Amsterdam-Amstelland, (2) Gooi & Vechtstreek/Flevoland, (3) Kennemerland en (4) Noord-Holland Noord/Zaanstreek-Waterland. Het ROAZ NH/FL ziet de bestaande samenwerkingsverbanden, triage- en coördinatiepunten in deze vier subregio’s als startpunt voor doorontwikkeling en verbreding van zorgcoördinatie. In iedere subregio werd een projectleider aangesteld die met de regiopartners binnen gestelde tactische en strategische kaders een aantal concrete projecten/interventies heeft geprioriteerd die passen bij de subregionale uitdagingen en zorglandschap. Per subregio zijn deze projecten de afgelopen maanden zorgvuldig uitgewerkt en afgewogen op behoefte, impact, haalbaarheid en doelmatigheid. In het transformatieplan zijn in totaal 18 projecten geformuleerd om zorgcoördinatie de komende 3 jaar verder vorm te geven. Een drietal van deze projecten is randvoorwaardelijk en worden daarom bovenregionaal opgepakt en gecoördineerd: Digitale gegevensoverdracht (MSB), Inzicht in capaciteit (LPZ) en het vormgeven van Leernetwerk.

De (1e) beoordeling duurt naar verwachting 6-8 weken. Afhankelijk van de uitkomsten volgt er (nog) een aanpassingsronde of kan er (deels) gestart worden met de implementatie.

Klik hier voor de samenvatting van het transformatieplan.

Deel bericht:

Meer weten?

Als u meer wilt weten over deze focusgroepen en/of onderwerpen, kunt u contact opnemen met de betrokken adviseurs: