Traumarevalitatie – Transmural Trauma Care Model (TTCM) - Netwerk Acute Zorg Noord-Holland/Flevoland

26 oktober 2021
|
Nieuws

Traumarevalitatie – Transmural Trauma Care Model (TTCM)

Traumarevalidatie – Transmural Trauma Care Model (TTCM)

Traumarevalidatie vormt een essentieel onderdeel van goede traumazorg. Een trauma heeft vaak ingrijpende gevolgen voor het kunnen uitvoeren van dagelijkse activiteiten en het uitoefenen van werk of hobby’s. NAZNW en SpoedZorgNet ondersteunen initiatieven die tot doel hebben om de ketenzorg van traumapatiënten te verbeteren in de regio’s Noord-Holland en Flevoland, ook na ontslag uit het ziekenhuis.

Zo ondersteunen NAZNW en SpoedZorgNet sinds kort in het beheer en organisatie van het Netwerk Traumarevalidatie Amsterdam, dat onderdeel is van Netwerk Traumarevalidatie Nederland (www.traumarevalidatie.nl). Dit is een netwerk van fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in het revalideren van traumapatiënten in verschillende regio’s in Nederland. Aangesloten fysiotherapeuten zijn geschoold en hebben korte lijnen met het behandelteam in de betreffende ziekenhuizen. Zo kan er tijdig bijgestuurd worden, zodat de behandeling optimaal verloopt.

Naast dit initiatief ondersteunt NAZNW ook de implementatie van een nieuw revalidatiemodel voor traumapatiënten (waar Netwerk Traumarevalidatie Nederland onderdeel van is) in meerdere ziekenhuizen. Dit Transmural Trauma Care Model (TTCM) is ontwikkeld in Amsterdam UMC, locatie VUmc, en is een zorgmodel dat de revalidatie van traumapatiënten optimaal organiseert. Het model bestaat uit een multidisciplinaire traumapoli waarbij zowel de traumachirurg als de traumafysiotherapeut aanwezig is, een netwerk van fysiotherapiepraktijken met specifiek geschoolde fysiotherapeuten en een geborgde en beveiligde communicatie tussen ziekenhuis en fysiotherapiepraktijk. TTCM is bedoeld voor alle traumapatiënten met één of meerdere fracturen waarbij revalidatie en fysiotherapie een essentieel onderdeel van de behandeling zijn.

Eerder wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat TTCM effectief is in vergelijking met reguliere zorg voor wat betreft kwaliteit van leven, functie en patiënttevredenheid. Momenteel wordt de kosteneffectiviteit van TTCM in meerdere Nederlandse ziekenhuizen onderzocht. Dit betreft een door ZonMW gesubsidieerde en door Amsterdam UMC uitgevoerde multicenter studie. Resultaten van deze trial zullen in 2023 beschikbaar zijn.

Voor vragen over Netwerk Traumarevalidatie of TTCM kunt u contact opnemen met SpoedZorgNet, via 020-5663285 of Spoedzorgnet@amsterdamumc.nl.

Deel bericht:

Meer weten?

Als u meer wilt weten over deze focusgroepen en/of onderwerpen, kunt u contact opnemen met de betrokken adviseurs: