Veiligheidsregio Kennemerland heeft de 'snelste' ambulances van het land - Netwerk Acute Zorg Noord-Holland/Flevoland

2 september 2024
|
Nieuws

Veiligheidsregio Kennemerland heeft de ‘snelste’ ambulances van het land

Ambulances in de Veiligheidsregio Kennemerland hebben een opvallend goeie responstijd bij spoedmeldingen. Sterker nog: ze zijn het snelst van het land. De responstijd is maar liefst 2 minuten en 10 seconden sneller dan die van de gemiddelde ambulance in Nederland. Hoe kan dat?

Meerdere gele ambulances met rode en blauwe strepen staan op een rij geparkeerd op straat. Sommige ambulancedeuren staan open. De achtergrond bestaat uit bomen, gebouwen en straatnaamborden.

Foto: HFV

Wat is responstijd?

De responstijd van ambulances is de tijd tussen de aanname van de melding in de meldkamer en het ter plaatse komen van de ambulance bij de hulpbehoevende. In Nederland is de streeftijd binnen 15 minuten, maar de uiterste grens is 17 minuten.

Alle regio’s binnen onze provincie blijven binnen de maximumtijd bij spoedmeldingen. Kennemerland is de enige regio die onder de 15 minuten blijft. De ambulances daar doen er gemiddeld 14 minuten en 40 seconden over om bij een spoedmelding te komen. Daarna volgen Noord-Holland Noord (15:15), Zaanstreek-Waterland (15:17), Gooi- en Vechtstreek (16:07) en Amsterdam-Amstelland (16:40), blijkt uit cijfers van cijfers van het Sectorkompas 2023 van Ambulancezorg Nederland. Het gemiddelde in Nederland ligt op 16 minuten en 50 seconden.

Bezetting is belangrijk

In Kennemerland zijn ze er maar wat trots op dat de ambulances in deze regio de snelste responstijd van Nederland hebben. Het is het resultaat van constant op zoek gaan naar verbetering, vertelt David Harten, sectormanager Ambulancezorg bij GGD Kennemerland.

Wat ook helpt, is hoe het gebied in elkaar zit. De locaties in het gebied zijn goed aan te rijden, zegt Harten. “We zijn een kleine RAV (Regionale Ambulancevoorziening, red.), maar wel in een veiligheidsregio met één van de hoogste risicoprofielen van Nederland.” Dat komt door de aanwezigheid van Schiphol, Tata Steel, meerdere tunnels, het Noordzeekanaal en grote evenementen zoals de Formule 1 in Zandvoort.

“Daarnaast zijn onze posten zijn goed gepositioneerd over de regio en is onze bezetting ook in orde, ondanks de toch nog steeds wel krappe arbeidsmarkt. Grotere ambulancediensten hebben daar soms moeite mee”, concludeert Harten.

Tekst loopt door onder de kaart met ambulanceposten in de GGD-regio Kennemerland.

Een kaart die een roze gearceerde regio markeert die delen van Noord-Holland omvat, waaronder steden Amsterdam, Haarlem en Hoofddorp. Rode vierkante iconen met zwarte patronen markeren specifieke locaties binnen het gearceerde gebied. Nabijgelegen steden

Ambulanceposten binnen de Veiligheidsregio Kennemerland – Foto: NH Media/LocalFocus

Bron: NH Nieuws
Deel bericht:

Meer weten?

Als u meer wilt weten over deze focusgroepen en/of onderwerpen, kunt u contact opnemen met de betrokken adviseurs: