Voorbereidingen bouw nieuwe standplaats traumahelikopter gestart - Netwerk Acute Zorg Noord-Holland/Flevoland

7 juli 2022
|
Nieuws

Voorbereidingen bouw nieuwe standplaats traumahelikopter gestart

De vaste standplaats van de traumahelikopter gaat weg van het dak van Amsterdam UMC, locatie VUmc. In samenwerking met de gemeente Amsterdam en de provincie Noord-Holland is gekozen voor een nieuwe standplaats op het terrein van Amsterdam Heliport in het Westelijk Havengebied. Op 16 juni 2022 werd het contract met Heliport ondertekend. De verplaatsing van de vaste standplaats van de traumahelikopter van het dak van locatie VUmc naar Amsterdam Heliport is hiermee een feit.

Inmiddels is gestart met de voorbereidingen van de bouw van een nieuwe standplaats voor het MMT op Amsterdam Heliport. De verwachting is dat het MMT eind vierde kwartaal 2022 verhuist naar de nieuwbouw op Amsterdam Heliport.

Overlast omwonenden

Al sinds 1995 zijn het Mobiel Medisch Team (MMT) en de traumahelikopter gestationeerd op het dak van locatie VUmc. Het team bestaat uit een arts, een verpleegkundige, een chauffeur voor de auto en een piloot. Het MMT wordt alleen ingezet bij ernstige incidenten en bekijkt bij elke oproep wat de snelste manier is om bij de patiënt te komen: met de auto of de traumahelikopter. Gemiddeld zes tot zeven keer per etmaal wordt de traumahelikopter opgeroepen. De traumahelikopter heeft dan ook een belangrijke maatschappelijke functie. De huidige standplaats op het dak van locatie VUmc zorgt echter voor veel geluidsoverlast voor omwonenden.

Van 4.750 naar 760 vliegbewegingen

Het helikopterplatform op het dak van locatie VUmc blijft wel bestaan. Locatie VUmc heeft namelijk een traumacentrumfunctie voor ongevalspatiënten. De helikopter vervoert in principe geen patiënten, de arts van het MMT rijdt in de ambulance mee met de patiënt naar VUmc. Na de overdracht van de patiënt in VUmc aan de zorgverleners daar, wordt de arts weer door de helikopter opgehaald en naar de standplaats Amsterdam Heliport gebracht, zodat het MMT paraat blijft voor een volgende oproep. Naar verwachting zal de traumahelikopter na verplaatsing van de standplaats in totaal nog 760 keer per jaar landen en stijgen vanaf het dak van locatie VUmc.

Voorbereidingen bouw nieuwe standplaats traumahelikopter gestart

Het MMT-team staand achterin:

  • Carolien Bulte (MMT-arts)
  • Yvonne Niersman (piloot ANWB MAA)
  • Frank Latour (HCM)

Zittend:

  • Fenny Dunning (chief nurse MMT)
  • Marcel de Leeuw (medisch coördinator MMT)
  • Rene van de Haring (directeur/eigenaar Amsterdam Heliport)
  • Emile Spek (directeur Huisvesting & Techniek Amsterdam UMC)
  • Leo Notenboom (adviseur Netwerk Acute Zorg Noordwest)

 

Voor vragen of meer informatie kunt u terecht bij Leo Notenboom (w.notenboom@amsterdamumc.nl)

Deel bericht:

Meer weten?

Als u meer wilt weten over deze focusgroepen en/of onderwerpen, kunt u contact opnemen met de betrokken adviseurs: