Ziekenhuizen kunnen weer gaan werken aan uitgestelde zorg - Netwerk Acute Zorg Noord-Holland/Flevoland

18 januari 2022
|
Nieuws

Ziekenhuizen kunnen weer gaan werken aan uitgestelde zorg

Ziekenhuizen gaan weer aan de slag om uitgestelde zorg in te halen. Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) trekt de zogenoemde fase 2d in. Dat is de laatste fase voor fase 3, die in de praktijk ‘code zwart’ betekent. Dan is er een tekort aan ic-bedden.

Fase 2d

Fase 2d werd op 26 november afgekondigd omdat de ic’s vol stroomden met covid-patiënten. Alle handen waren nodig op de ic’s. Fase 2d betekende dat alle ziekenhuizen hun planbare zorg en kritieke planbare operaties – indien mogelijk – uitstelden.

LNAZ

Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) heeft het ministerie gevraagd fase 2d in te trekken. Het is daardoor weer mogelijk “om te werken aan het leveren van de uitgestelde zorg. De aandacht gaat hierbij in eerste instantie uit naar de ic-afhankelijke kritiek planbare zorg (FMS-klasse 3)”, aldus de minister.

Recordhoogtes

De stap is mogelijk omdat het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen nog steeds aan het afnemen is ondanks recordhoogtes aan besmettingen. Mocht de situatie toch weer uit de hand lopen is de afspraak dat binnen drie dagen kan worden opgeschaald naar 1200 ic-bedden.

Bron: ANP

Deel bericht:

Meer weten?

Als u meer wilt weten over deze focusgroepen en/of onderwerpen, kunt u contact opnemen met de betrokken adviseurs: